پتوس چیست؟
پتوس گیاهی برگ زینتی و آپارتمانی است. و برگ هایی قلبی شکل دارد، بسیاری ازگونه های این گیاه حالت بالارونده دارند و تا سقف بالا می روند.
پوتوس از خانواده گلشیپوریان است، این گیاه را در گلخانههای گرم نگهداری و تکثیر میکنند، ارزش تزئینی آن مرهون رنگهای ابلق مرکب زرد تند و سفید مایل به کرم است. پوتوس را در هر مکانی می شود نگهداری کرد.
این گیاه بر اساس نوع برگ هایش به دو دسته تقسیم می شود، پتوس برگ معمولی و پتوس برگ ابلق.
نام علمی آن Scindapsus aureus Syn Epipremunmreum aureum است.
اين گياه زيبا توانايي اين را دارد كه اتاق شما در خانه یا محل کار را تبديل به يك جنگل كوچك كند. برگ هاي قلبي شكل سبز تيره يا ابلق پوتوس روي شاخه هايي مي رويند كه بسيار سريع رشد مي كنند و خاصيت بالا رونده دارند.
پوتوس به راحتي تكثير مي شود و ارزان قيمت است، اغلب این گیاه را به خاطر شباهت های زیاد با گیاه سينداپسوس اشتباه میگیرند. ولی باید دانست که گیاه سينداپسوس دارای یک تخمک در هر تخمدان ولی گیاه پوتوس دارای چند تخمک در هر تخمدان میباشد.
بسياري از انواع آن بالا رونده بوده و تا سقف اتاق ها بالا ميروند تا ارتفاع 5 متر داراي ريشه هاي هوايي در اطراف گره ها – در نوع ابلق برگهاي جوان تخم مرغي شکل با نوک تيز و به طول 10 سانتيمتر به رنگ سبز براق با لکه هاي زرد _ زرد تند و سفيد کرمي ولي برگهاي مسن قلبي شکل به طول 30 سانتيمتر سريع الرشد و کم توقع است.
نيازهای محيطي گیاه پوتوس:
به نور متوسطی احتایج دارد و مقاوم به سايه است ، در نور کم لکه هاي زرد رنگ کمتر مي شود و دمای حدود 24-16 درجه سانتي گراد برای این گناه مناسب است.
گیاه پوتوس رطوبت کم محيط را تحمل مي کند.
آبياري: تابستان هر 5-4 روز 1 بار ، زمستان هر 8-7 روز 1 بار ، سطح خاک بين 2 آبياري بايد خشک شود
غبارپاشي: تابستان 3-2 بار در هفته ، زمستان 2 بار در هفته با آب ولرم خاک: خاک باغچه + خاکبرگ + ماس
کوددهي: 3 گرم در ليتر کود محلول در آب و يا کود مايع هر 2 هفته 1 بار از فروردين تا آبان ماه. اين گياه نيم سايه را ترجيح مي دهد، اما گونه هاي ابلق آن، رنگ خود را در سايه از دست مي دهند، نور مستقيم آفتاب براي پوتوس مناسب نيست.
اين گياه در تابستان هفته اي سه بار و در زمستان هفته اي دوبار به ميزان كمي آب نياز دارد، رنگ پريدگي برگها که در اثر نور زياد است.
خاك مناسب پوتوس خاك سبك است و تكثير آن از طريق ريشه دار كردن قلمه هاي ساقه كه داراي حداقل يك جفت برگ باشند انجام مي شود.
ریزه کاریهای پرورش پوتوس:
پوتوس احتیاج به قیم دارد. برای اینکه گیاه به صورت بالارونده تربیت شود بهتر است آن را به نخ ببندید. یکی از روشهای معمول برای حفظ زیبایی و استحکام این گیاه استفاده از قیمهای خزهدار است.
تربیت پوتوس برای آویز:
در صورتی که از این گیاه به صورت آویز استفاده کنید نیاز به قیم ندارد. برای اینکه گلدان پوتوس پرشاخ و برگ باشد تعدادی ازساقههای کشیده آن را به روش قلمه تکثیر نموده و قلمههای ریشهدار را درکنار بوته مادری بکارید.
روش قلمه زدن و ازدیاد پوتوس:
از طریق ریشه دار کردن قلمه های سرشاخه و ساقه به طول Cm۱۰ در آب و یا پیت ماس مرطوب در دمای C ۲۴ – ۲۱ می توانید این گیاه را در در چند جای خانه یا محیط کار خود پرورش دهید.
این گیاه بالا رونده و زیبا، یکی از گیاهانی است که تکثیر آن با موفقیت بسیار همراه است. زمانی که ریشه دهی صورت میگیرد تحمل گیاه در مقابل آشفتگی کم می شود. بنابراین بهتر است قلمهها ازابتدا در گلدانی کشت شوند که در آینده در آن رشد کافی کنند.
همچنین بهتراست قلمهها را پس از ریشه دهی با کود مایع تغذیه کنند. برای تکثیر شما میتوانید قلمهای انتهایی ساقه را به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر، با یک چاقوی تیز جدا کنید و انتهای قلمه را در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده و یا هر۳تا ۵ قلمه را در گلدان با قطر دهانه ۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست بذر وقلمه، بکارید.
خاک را مرطوب کنید و گلدانها را در نور مناسب و دمای ۲۰درجه سانتیگراد نگاه دارید و با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید. ریشه دهی یکماه یا بیشتر طول خواهد کشید.
گیاهانی که در بهار تکثیر شدهاند، انبوهتر و شکیلتر میباشند. این گیاه در محل گره ساقه، به راحتی تولید ریشه نابجا میکند.
پس میتوان از محل همین گرهها قلمه گرفت و در ماسه قرار داد تا ریشه دار شوند. از تقسیم بوته هم میتوان برای تکثیر آن استفاده کرد و در آب نیز ریشه دار میشود.
برای ازدیاد پوتوس به روش قلمه میتوانید قطعاتی از قسمتهای ضخیم ساقه را به طول ده سانتیمتر جدا نموده و در آب قرار دهید، وقتی قلمهها ریشه زدند آنها را به گلدان منتقل کنید.
هر چند بهار مناسبترین زمان برای ازدیاد پوتوس است اما درداخل آپارتمان هر زمانی میتوان آن را تکثیر نمود. بهترین درجه حرارت برای ریشه زایی قلمه ها 21 درجه سانتیگراد است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟احساس رایگان برای کمک!